Gołąbki z kaszą jęczmienną i boczkiem

Składniki:

50 dag kaszy jęczmiennej perłowej
25 dag boczku
1 cebula
1 główka białej kapusty luźno zwiniętej (1,5 kg)
1 kostka bulionowa
sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć z boczkiem. Kaszę odcedzić, wymieszać z boczkiem i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać, włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i chwilę gotować, aby liście zmiękły. Kapustę wyjąć z wody, ostrożnie oddzielić liście i ściąć grube nerwy. Na liściach rozkładać farsz i zawijać gołąbki. Garnek wyłożyć liśćmi i układać na nich gołąbki warstwami. Wlać tyle bulionu z kostki rosołowej , aby gołąbki były nim przykryte . Dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 1 godziny. Pod koniec gotowania sos można zagęścić dolewając 1 łyżką mąki rozbełtanej w zimnej wodzie. Chwilę gotować. Sos można także podprawić koncentratem pomidorowym.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: