Gołąbki z kaszą gryczaną

Składniki:
Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu drobniutko pokroić. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb, obgotować ją. Po wystudzeniu kapustę podzielić na liście i usunąć z nich grube nerwy. Kaszę gryczaną Lestello ugotować w części wywaru grzybowego dodając 2 łyżki masła. Cebulę obrać, posiekać i udusić na maśle. Następnie dodać kaszę, grzyby i majeranek. Wszystko wymieszać. Przygotowany farsz układać na liściach kapusty i zwijać w gołąbki. Dno brytfanny wyłożyć liśćmi kapusty, na nich ułożyć gołąbki i zalać wywarem z grzybów. Na wierzch gołąbków położyć wiórki masła, nakryć pokrywką i piec 40 minut w 160 st.C. Po upływie 40 minut odlać z gołąbków wywar i doprawić go śmietaną i mąką. Powstały sos wlać ponownie do gołąbków i zapiekać jeszcze około 10 minut.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: