GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM W SOSIE POMIDOROWO – PAPRYKOWYM

Składniki:

Gołąbki:

2 średnie kapusty włoskie

400 gramów kaszy gryczanej Lestello

2 cebule

1 jajko

250 gramów sera białego

1 litr bulionu warzywnego

Olej do smażeni

Sól

Pieprz

Sos pomidorowo – paprykowy:

1 duża czerwona papryka

10 pomidorów

2 łyżki cukru

500 ml bulionu warzywnego

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

1 cebula

2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Sos paprykowo – pomidorowy:

Paprykę kroimy w kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulą i czosnkiem.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem przez około 4 minuty.

Pomidory sparzamy i pozbawiamy skórki. Następnie wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego. Dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem. Mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 8 minut. Po tym czasie całość dokładnie blendujemy i gotujemy jeszcze około 8 minut.

Gołąbki:

W dużym garnku należy zagotować wodę. Kapustę pozbawiamy głąba i twardych części liści, a następnie zanurzamy na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.

Kaszę gryczaną wrzucamy do 1 litra gotującego się bulionu i gotujemy ją do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojone w drobną kosteczkę cebule.

Do miski wrzucamy kaszę, ser, cebulę i całość blendujemy. Gdy masa będzie zwarta i gładka dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy masę.

W dłoniach formujemy kotleciki z kaszy, które następnie zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Resztą liści wykładamy dno garnka i na nich układamy gołąbki. Całość zalewamy przygotowanym sosem paprykowo – pomidorowym. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, około 30 minut.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,