Faszerowane bakłażany

Składniki:

2 średniej wielkości bakłażany
oliwa z oliwek lub olej
bulion z kury
1/2 szklanki ryżu długoziarnistego Lestello
sól, świeże zioła
2 ząbki czosnku
2-3 pomidory
1 czerwona cebula, pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany przekroić na pół, posolić i odstawić na chwilę. Po chwili wytrzeć. Z każdego wydrążyć miąższ tak, by pozostała miseczka miała grubość ok. 1 cm. Miseczki sparzyć w lekko osolonym wrzątku. Wydrążony twardy miąższ pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek. Ryż ugotować w bulionie z kury na sypko. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, oddzielić stwardniałe kawałki. Zioła opłukać, oberwać listki, drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać. Ugotowany ryż wymieszać z przesmażonym miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą i ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełnić wydrążone połówki bakłażanów. Ułożyć je w natłuszczonej formie, skropić oliwą, można podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika o temp. 190 st C, piec do czasu, aż bakłażany będą miękkie.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: