DUSZONA FASOLA Z WARZYWAMI

Składniki:

1 opakowanie fasoli drobnej Lestello
2 papryki czerwone
2 pomidory
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 pęczek szczypioru
1 większa cebula
1 łyżka cukru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Pół łyżeczki cynamonu
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania:

Fasole należy umyć i odstawić do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. Nie może być za miękka.

Paprykę, cebulę i pomidory kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy około 2 minut i dodajemy paprykę oraz pomidory. Smażymy kolejne 5 minut cały czas mieszając.

Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i czekamy, aż lekko nam się podgrzeje. Wsypujemy fasolę i dodajemy oregano, tymianek, bazylię, cukier, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Warto co jakiś czas zamieszać całość.

Tuż przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,