Cielęcina z morelami

Składniki:

• 1 kg chudej cielęciny, np. łopatki

• 200 g ryżu Lestello

• 2 łyżki masła

• 200 g oscypka, bryndzy lub wędzonej mozzarelli

• 2 średnie cebule

• sól

• biały pieprz

• pół szklanki białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy

• 150 g suszonych moreli

• natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cielęcinę opłukać, pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla.

Dodać posiekaną cebulę, wcześniej opłukane i namoczone morele, pieprz i sól, zalać winem, dusić ok. 20 min. Oddzielnie ugotować na pół miękko ryż.

W żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu położyć warstwę ryżu, na nim cielęcinę z sosem i morelami, posypać pokrojonym w kostkę serem, zapiekać w 180 st. C, aż ser zmięknie i zacznie się rozpuszczać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: