BURGERY Z BURAKÓW I CZERWONEJ FASOLI

Składniki:

2 szklanki czerwonej fasoli Lestello

2 buraki

Szklanka płatków owsianych

2 szklanki mleka

Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki

Pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Sól

Pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować na miękko.

Buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku. Ostudzić i pokroić drobno. Wrzucić do blendera wraz z ugotowaną fasolą. Dodać namoczone w mleku przez noc płatki owsiane.

Doprawić wędzona i słodką mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Zbledować całość. Z masy lepić burgery. Jeśli jest za rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu. Mogą być składnikiem burgera lub jako samodzielne danie do sałatki.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , , ,