BURGER Z KOTLETAMI Z CIECIERZYCY

Składniki:

Kotlety:
1 opakowanie ciecierzycy Lestello
1 starta marchewka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 mała cebula
Szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki płatków owsianych
1 jajko
Sól i pieprz do smaku

Burger:
Bułki żytnie pełnoziarniste
Kilka listków szpinaku
2 pomidory czerwone
2 pomidory żółte
6 pomidorków cherry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 cukinia

Sposób przygotowania:

Kotlety:

Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie gotować, aż będzie miękka. Ostudzić i wrzucić do misy blendera. Dodać płatki owsiane, 1 małą cebulę, startą marchewek i całość zblendować na jednolitą masę. Następnie przełożyć masę do miski i dodać jajka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę ręcznie do całkowite połączenia. Z gotowej masy formować kotlety, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor po każdej ze stron.

Burger:

Cukinię kroimy w drobne paski i smażymy przez chwile w głębokim oleju. Musi się idealnie zrumienić i podsmażyć. Powinien powstać nam taki chrupiący chips.
Pomidory czerwone i żółte pokroić na plasterki. Pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę i dodać do nich oliwę z oliwek oraz bazylię i oregano. Całość wymieszać.
Bułki przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć szpinak, salsę z pomidorków cherry, kotlety, pokrojone pomidory czerwone i żółte oraz chipsy z cukinii. Na górę dołożyć trochę szpinaku i przykryć drugą połową bułki. Burger gotowy!

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,