Wegetariańska zapiekanka z kaszy

Składniki:

2 torebki kaszy gryczanej Lestello
20 dag mrożonego, zielonego groszku
15 dag pieczarek
1 jajko
cebula
15 dag startego żółtego sera
1 pomidor
2 łyżki masła
sól, pieprz
świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Kaszę wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Ostudzić, wyjąć z torebek. Groszek wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku,
odcedzić. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać,
posiekać i razem z pieczarkami zeszklić na maśle. Kaszę wymieszać z roztrzepanym jajkiem, pieczarkami, groszkiem i cebulą.
Do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem przełożyć kaszę, ugnieść i posypać żółtym serem. Zapiekać 15 minut w 180 st.C, przykryć półplasterkami pomidora i ponownie posypać serem. Piec jeszcze 10 minut. Upieczoną zapiekankę przed podaniem posypać listkami świeżej bazylii.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: