Torcik z kaszy manny z truskawkami

Składniki:

składniki:

200 g masła

150 g okrągłych biszkoptów

1 szklanka kaszy manny Lestello

120 g cukru pudru

1litr mleka

2 łyżki kakao (30 g)

 

Wierzch:

300 g truskawek

2 łyżki żelatyny (20 g)

1 łyżka cukru pudru

owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kaszę gotuj na mleku ciągle mieszając, aż stanie się bardzo gęsta. Ostudź pod przykryciem.

Cukier puder utrzyj z miękkim masłem. Następnie ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, drugą zostaw bez zmian.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż połową biszkoptów. Na to połóż masę z kakao i przykryj pozostałymi biszkoptami. Na biszkopty wyłóż białą masę i wyrównaj powierzchnię. Odstaw do lodówki.

Żelatynę namocz w 1/5 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła. Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj i wymieszaj z przestudzoną żelatyną.

Masę truskawkową wyłóż na schłodzony torcik i ponownie odłóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: