Sałatka zielona z ryżem

Składniki:

20 dag ryżu Lestello
2 ogórki zielone
10 dag zielonego groszku
10 zielonych oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka kolendry
pęczek dymki ze szczypiorem
sok z cytryny
3 łyżki oliwy
łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Ogórki umyć, pokroić w półplasterki. Dymkę oczyścić, pokroić wraz ze szczypiorkiem. Groszek zblanszować. Natkę i kolendrę opłukać, posiekać. Ryż przełożyć do miski, dodać ogórki, dymkę, oliwki i resztę zieleniny. Łyżkę soku z cytryny utrzeć ze szczyptą soli, pieprzem , ziołami i oliwą. Polać sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. Przed podaniem udekorować kleksem majonezu.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: