SAŁATKA Z BURACZKÓW I ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

300 gramów zielonej soczewicy Lestello
2 buraki
2 pomidory
Szklanka zielonego groszku
Pęczek szczypioru Sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonej suszonej papryki
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Soczewicę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Następie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut.

Pomidory kroimy w drobną kostkę.

Upieczone buraki studzimy i następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski razem z soczewicą, zielonym groszkiem i pomidorami. Wlewamy sok z jednej cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy majeranek, suszoną mieloną paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.

Na koniec posypujemy sałatkę drobno posiekanym szczypiorem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , , ,