POMIDORY FASZEROWANE RYŻEM Z KREWETKAMI

Składniki:

8 większych pomidorów

Szklanka krewetek koktajlowych

1 szklanka ryżu Basmati Lestello

1 pęczek szczypioru

Pół szklanki kukurydzy

1 cytryna

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonej kolendry

Sól

Pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i obciąć główki. Następnie pozbawić je miąższu. Główki pokroić w drobna kosteczkę i wrzuć do miski razem z kukurydzą.

Ryż ugotować do miękkości i ostudzić.

Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Następnie wrzucić na 1 minutę na rozgrzaną na patelni oliwę. Po tym czasie dorzucić umyte krewetki koktajlowe. Smażyć całość przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.

Do miski z pomidorami i kukurydzą wrzucić ostudzony ryż i krewetki. Dodać drobno posiekany szczypior oraz wycisnąć sok z 1 cytryny. Wymieszać.

Na koniec dodać suszoną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać. Tak przygotowany farszem nadziewać wydrążone wcześniej pomidory.

Przed podaniem można udekorować cząstkami cytryny i kawałkami świeżego szczypioru.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: