Placek z płatkami owsianymi i jagodami

Składniki:

300 g mąki

250 g cukru

100 g masła

1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych Lestello

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

3 jajka

2 szklanki jagód

wierzch:

50 g płatków migdałowych

2 łyżki cukru cynamonowego

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

Dwie łyżki mąki odłóż, resztę wymieszaj z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia.

Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku a następnie po trochu mąkę i mleko. Jagody posyp odłożoną wcześniej mąką.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem i jagodami.

Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 22x28cm.

Posyp cukrem cynamonowym i płatkami migdałowymi. Piecz około 45 minut w 180 st.C

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: