PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Składniki:

250 gramów zielonej soczewicy Lestello
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyzki oliwy z oliwek
6 marchewek
1 pęczek koperku
1 łyżeczka świeżego tymianku
Pół łyżeczki suszonej kolendry
Pół łyżeczki pieprzu cayenne
Sól
Pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia na około godzinę.

Cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i czosnek. Muszą się one ładnie nam zeszklić. Następnie przekładamy do garnka z soczewicą. Solimy całość i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.

Mniej więcej po około 10 minutach gotowania do garnka dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.

Gdy soczewica ładnie nam zmięknie, zdejmujemy całość z gazu i odlewamy nadmiar wody. Soczewicę i warzywa miksujemy na bardzo gładkie puree. Następnie dodajemy jajko, oliwę, drobno posiekany koperek oraz tymianek, kolendrę oraz pieprz cayenne. Zaczynamy wyrabiać masę. Jeśli jest niedoprawiona, dodajemy odrobinę soli i pieprzu cayenne.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta foremki. Pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: