Pasztet z grochu

Składniki:
Sposób przygotowania:

Groch namoczyć, a potem ugotować, odparować i przetrzeć. Bułki zamoczyć w mleku a potem odcisnąć. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z połową tłuszczu i rozetrzeć z bułką. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Podsmażyć razem z posiekanymi pieczarkami. Do żółtek dodać przetarty groch, cebulę z pieczarkami i razem wszystko utrzeć. Przyprawić do smaku solą, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Z białek ubić pianę i wymieszać z masą. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Pasztet przełożyć do formy i piec około 30 minut w 180 st.C. Jeść na ciepło.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:

Comments are closed.