MIODOWNIK Z KASZĄ MANNĄ

Składniki:

Ciasto:

7 dag margaryny

7 dag miodu wielokwiatowego (lub innego)

4 łyżki śmietany (kwaśnej)

2 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka cukru

Mąki tyle, żeby się zagniotło. (ok. 2 szklanek)

Masa:

1/2 l mleka

8 łyżek kaszy manny Lestello

1 szklanka cukru pudru

20 dag masła

olejek cytrynowy

kwasek cytrynowy.

dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na stół i zagnieć lekkie ciasto. Podziel na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek i upiecz osobno. Około 15 minut w 180 st.C.

Mannę ugotuj na mleku i wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po łyżce ugotowanej i wystudzonej kaszy manny. Na koniec dodaj olejek cytrynowy i szczyptę kwasku cytrynowego dla zaostrzenia smaku. Upieczone placki ciasta posmaruj dżemem i przełóż masą z manny. Lekko dociśnij i odstaw na godzinę do lodówki.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: