Krokiety z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, mleko i sól zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 min.
Grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody i gotować do miękkości. Soczewicę opłukać, wrzucić do 1/2 l osolonego wrzątku. Gotować około 10 min. Odcedzić. Cebulę obrać i posiekać. Grzyby odcedzić ( 2-3 łyżki zalewy zachować ) i drobno pokroić. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i zalewę. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Dodać do soczewicy i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki. Na każdy nałożyć porcję farszu, zawinąć brzegi i zwinąć naleśniki w ruloniki. Jajko roztrzepać widelcem. Krokiety obtaczać w jajku i bułce tartej smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: