HUMMUS BURACZANY

Składniki:
1 szklanka ciecierzycy Lestello
2 buraki
3⁄4 szklanki tahini
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki soku z cytryny
Pół szklanki wody
Pół łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki chrzanu żurawinowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytrny
4 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Buraki umyć i obrać. Następnie pokroić w plastry i ułożyć na blasze wraz z obranym czosnkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.

Upieczone buraki i czosnek ostudzić i wrzucić do misy blendera wraz z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz sokiem z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę.

Następnie do masy dodać wodę i chrzan i ponownie zmiksować. Całość doprawić solą, pieprzem, skórką cytrynową i kuminem. Dolać oliwy z oliwek, wymieszać do połączenia się składników.

Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,