Cukinia faszerowana

Składniki:
Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku, odlać wodę, wyjąć z torebek, przemieszać widelcem, ostudzić. Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, nie obierać. Każdą przekroić wzdłuż na połowę. Małą łyżeczką wydrążyć delikatnie miąższ z nasionkami, oprószyć solą. Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na oleju. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ostudzony ryż wymieszać z przesmażoną cebulą i startym serem, dodać posiekany czosnek i sos sojowy. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Przygotowanym farszem napełniać wydrążone cukinie, posypać posiekaną natką pietruszki. Cukinie układać na natłuszczonej blasze, podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C, piec 30-40 min. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:

Comments are closed.