Batony musli

Składniki:

125 g margaryny

2 jajka

250 g cukru

3 łyżki mąki (70g)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g błyskawicznych płatków owsianych Lestello

1 szklanka kandyzowanych owoców

1 szklanka posiekanych orzechów

4 łyżki miodu

polewa:

150 g czekolady

1/2 szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Następnie dokładnie osącz na sicie. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i osączone płatki.

Margarynę rozpuść w rondelku i wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą.

Na koniec dodaj miód, posiekane orzechy i owoce. Jeszcze raz wymieszaj.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i ugnieć. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 25 minut. Zostaw do wystygnięcia.

Do rondelka wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, a polewa stanie się gładka i lśniąca. Gorącą polewą posmaruj wierzch wystudzonego ciasta.

Gdy całość dobrze stężeje ciasto pokrój na podłużne batony.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: