Babeczki z kaszą gryczaną i serem

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

150 g masła

4 łyżki oleju

100 g kwaśnej śmietany (tłustej)

2 jaja

sól

Nadzienie:

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej Lestello

1 cebula pokrojona w kostkę

250 g białego sera

1 jajko

oliwa

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zimne masło posiekać w misce z mąką, dodać sól i olej. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodać mąki, jeśli za twarde – śmietany. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić w lodówce przez pół godziny lub dłużej.

Przygotować nadzienie: kaszę ugotować, cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Wymieszać kaszę z pokruszonym serem i cebulą, doprawić, wbić roztrzepane jajko – nadzienie powinno być klejące. Uformować z nadzienia spore kule. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć za pomocą metalowej obręczy kółka o średnicy około 10 cm. Ciastem wylepić otwory w formie na mufinki. Do środka każdego otworu włożyć kulkę z nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i piec babeczki ok. 40 minut.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: