TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI NA MĄCE GRYCZANEJ

Składniki:

Biszkopt:

250 gramów masła

250 gramów cukru

350 gramów kaszy gryczanej Lestello

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 jajek

Szczypta soli

Nadzienie:

200 ml śmietany kremówki

125 gramów gorzkiej czekolady

25 gramów gorzkiej czekolady

50 gramów serka mascarpone

Półtorej szklanki mrożonych malin

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na drobną mąkę.

Masło ubić z połową cukru. Następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować jeszcze przez około 3 minuty.

Białko ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Dodać powstałą pianę do ciasta i wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie, ostudzić ciasto.

Nadzienie:

Kremówkę podgrzać w małym rondelku. Musi być ciepła, ale nie może się zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. Musi powstać jednolita masa czekoladowa. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić na noc do lodówki.

Schłodzony krem zmiksować z serkiem mascarpone. Należy miksować do momentu, aż powstanie gęsty krem.

Biszkopt przekroić na połowę i wysmarować kremem czekoladowym. Powbijać w niego maliny. Całość przykryć druga warstwą biszkoptu i wierzch wysmarować pozostałą ilością kremu. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Tort gotowy.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,