PUDDING RYŻOWY Z DYNIĄ I POMARAŃCZĄ

Składniki:

Połowa małej dyni hokkaido

Pół szklanki ryżu basmati Lestello

Sok z połowy pomarańczy

Pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka masła

200 ml mleka migdałowego

¾ szklanki wody + 1/3 szklanki wody

Szczypta soli

Garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni i dodaj cukier oraz drobniutko pokrojoną dynię. Dodaj sok z pomarańczy i podsmaż całość przez około 3 minuty. Następnie dodaj 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać.

Na tę samą patelnię wsyp ryż i dodaj ¾ szklanki wody oraz mleko migdałowe. Dodaj szczyptę soli i gotuj całość do momentu, aż powstanie lepka masa. Dopraw cynamonem i wymieszaj.

Połącz ryż z dynią. Wymieszaj i przełóż do miseczek. Wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,