MINI TARTY JAGLANE Z NADZIENIEM Z BANANÓW

Składniki:

Ciasto:

½ szklanki mąki pszennej

1 i ½ szklanki kaszy jaglanej

60 gramów masła

1 jajko

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

2 banany

½ cytryny

1 żółtko

200 gramów serka homogenizowanego

100 gramów serka mascarpone

1 łyżka cukru

2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Kaszę jaglaną należy zmielić na mączkę w młynku do kawy.

W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego cukier oraz cukier waniliowy. Całość wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia.

Mąkę i mąkę z kaszy jaglanej wymieszać razem. Dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na formy do mini tart. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć każdą foremkę np. fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut.

Nadzienie:

Banana rozdrobnić widelcem i zmiksować razem z żółtkiem i cukrem. Dodać sok z cytryny i startą z niej skórkę oraz serek homogenizowany i mascarpone. Całość zmiksować na jednolitą masę.

Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i wymieszać. Dodać do masy i wymieszać.

Na ostudzone, upieczone spody mini tart wylać masę i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego 😊

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: