KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKI GROCHOWEJ

Składniki:

350 gramów grochu Lestello
200 gramów masła
80 gramów cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryn

Sposób przygotowania:

Groch mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy. Powstała mąka zachowa się jak krupczatka i nada ciasteczkom idealną kruchość. Masło kroimy na małe kwadraciki. Zasypujemy je mąką i cukrem pudrem.
Białka oddzielamy od żółtek i dodajemy je do miski. Dolewamy łyżkę soku z cytryny i porządnie ręką wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki muszą się idealnie połączyć. Gotowe ciasto wkładamy od lodówki na około 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki, dzielimy ciasto na dwie części i każdą osobno wałkujemy.

Wykrawamy naszymi ulubionymi foremkami świąteczne kształty. Pieczemy około 15 minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,