KEKS ŚWIĄTECZNY

Składniki:

2 opakowania ciecierzycy Lestello

5 jajek

5 żółtek

300 gramów cukru

100 gramów masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ok. 300 gramów owoców kandyzowanych oraz bakalii

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę zmielić w młynku do kawy i przesypać do miski. Dodać proszek do pieczenia.

Masło roztopić i ostudzić.

Jajka wraz z żółtkami ubić z cukrem na jednolitą i delikatną masę. Czas ubijania to około 7 minut. Do gotowej masy stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Owoce kandyzowane i bakalie obtoczyć w mące, zapobiegnie to ich opadnięciu na dno ciasta. Następnie dodać do masy. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksówki. Piec w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku przez około 70 minut.

Gotowe ciasto ostudzić i oblać lukrem. Udekorować na wierzchu kandyzowanymi owocami.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,