DOMOWE LODY WANILIOWE Z EKSPNDOWANYM OWSEM I OWOCAMI

Składniki:

300 ml śmietany 30%
400 ml mleka owsianego
5 żółtek
6 łyżek miodu
1 laska wanilii
Garść malin
Garść jeżyn
3 łyżki ekspandowanego owsa

Sposób przygotowania:

Mleko owsiane wraz ze śmietanką należy wlać do rondelka. Laskę wanilii przetnijcie wzdłuż i wydrążcie miąższ. Zarówno miąższ jak i laskę wrzućcie do rondelka. Dodajcie miód i cały czas mieszając, zagotujcie całość. Następnie zestawcie z ognia i ostudźcie.

Oczywiście usuńcie laskę wanilii z rondelka.

Żółtka delikatnie zmiksujcie z odrobiną cukru. Następnie powoli dolewajcie mleko z rondelka cały czas ubijając masę. Gotową masę przelejcie do rondelka i podgrzewajcie całość, nie przestając mieszać. Należy tak robić do momentu zgęstnienia masy.

Teraz wystarczy przelać całość do pojemnika i ostudzić. Dopiero gdy będzie chłodna, wstawcie pojemnik do zamrażarki. Powinien on tam postać około 12 godzin.

Gdy lody będą gotowe, nałóżcie je do pojemniczków i dodajcie jeżyny oraz maliny. Całość posypcie ekspandowanym owsem.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , , ,