DESER Z KASZY GRYCZANEJ I ŚLIWEK

Składniki:

150 gramów kaszy gryczanej Lestello

150 ml jogurtu typu greckiego

500 gramów śliwek

Garść orzechów włoskich

2 łyżki miodu

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

2-4 łyżki cukru

Pół szklanki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostudzić i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. 2 łyżki zblendować z odrobiną mleka. Pozostałą ilość rozłożyć na dnie szklanek. Na wierzch kaszy wyłożyć wymieszany z cukrem waniliowym jogurt naturalny. Śliwki umyć, pozbawić pestek i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem z cynamonem i dodać sok z cytryny. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż śliwki się rozpadną na mus. Ostudzić i zblendować. Gotowy mus wyłożyć jako 3 warstwę na jogurt. Na wierzch położyć zblendowaną wcześniej z mlekiem kaszę gryczaną i orzechy włoskie.

Smacznego 🙂

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: , ,