CIASTECZKA Z KASZY GRYCZANEJ Z JABŁKIEM, BANANEM I ORZECHAMI

Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej Lestello
1 jajko
2 banany
1 jabłko
200 gramów masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczk proszku do pieczenia
Pół szklanki płatków owsianych Lestello
1 szklanka mleka
Pół szklanki orzechów laskowych
3 łyżki mąki orkiszowej

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną należy ugotować, a następnie ostudzić. Kiedy będzie chłodna, należy ją zblendować na jednolitą masę.

Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na około 30 minut żeby zmiękły. Banan i jabłko obierz ze skórki. Banana rozetrzyj w miseczce widelcem, a jabłko zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach.

Masło utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą gładką masę. Następnie dodaj jajko i ponownie zmiksuj do połączenia się składników.

Do miski z bananami i jabłkiem dodaj zblednowaną kaszę gryczaną oraz ubite z cukrem i jajkiem masło. Na koniec podsyp 3 łyżkami mąki orkiszowej. Dodaj rozdrobnione w moździerzu orzechy laskowe oraz proszek do pieczenia. Wyrób ciasto rękoma. Musi być ono gładkie i lekko się kleić.

Z tak przygotowanego ciasta formuj ciasteczka i ułóż jej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasteczka musza być ładnie rumiane.

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł:
Tags: ,