BABA ŚWIĄTECZNA NA MĄCE Z CIECIERZYCY

Składniki:

250 gram masła
200 gram cukru
4 jajka
Szczypta soli
150 gram mąki ziemniaczanej
150 gram ciecierzycy Lestello

Sposób przygotowania:

Ciecierzyce zmielić w młynku do kawy na drobna mączkę.

Oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować ze szczypta soli na jednolitą i puszystą masę. Cały czas miksując, na najwyższych obrotach, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Całość miksować przez około 8 minut.

Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Całość stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas delikatnie mieszając.

Białka ubić na sztywno i dodać do masy maślanej. Wymieszać całość szpatułką do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 60 minut.

Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem:
Komentuj artykuł: