• Owies ekspandowany 220 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną złocistą barwę i przyjemny aromat prażonego zboża. Owies ekspandowany to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Owies ekspandowany 220 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną złocistą barwę i przyjemny aromat prażonego zboża. Owies ekspandowany to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Gryka ekspandowana 60 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną jasną barwę i przyjemny aromat prażonej gryki. Gryka ekspandowana to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Gryka ekspandowana 60 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną jasną barwę i przyjemny aromat prażonej gryki. Gryka ekspandowana to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Proso ekspandowane 100 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną jasnożółtą barwę. Proso ekspandowane to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Proso ekspandowane 100 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną jasnożółtą barwę. Proso ekspandowane to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Pszenica ekspandowana 80 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną złocistą barwę i przyjemny aromat prażonego zboża. Pszenica ekspandowana to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Pszenica ekspandowana 80 g

    Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie. Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną złocistą barwę i przyjemny aromat prażonego zboża. Pszenica ekspandowana to idealna przekąska lub dodatek do śniadania. Doskonale komponuje się z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Kuskus 300 g

    Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy. Wytwarza się go z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. Stanowi jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. Kuskus należy do kasz zaparzanych, nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go gorącą wodą czy bulionem, aby po kilku minutach otrzymać sypką i drobną kaszkę. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i kaszę. Podawany jest z mięsem (głównie z baraniną), rybami lub warzywami. Spożywa się go w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Wykorzystywany jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego.

    Może stanowić podstawę deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców.

    Zobacz więcej
  • Wafle ryżowe 110g

    Wafle ryżowe wytwarzane są w 100% z ekologicznego ryżu brązowego. Brązowy ryż jest niepolerowany, stąd w odróżnieniu od białego ma o wiele więcej dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości pełnego ziarna. Wafle ryżowe zawierają węglowodany złożone, które są jednym z głównych źródeł energii w żywieniu człowieka. Są również cennym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i który pęczniejąc w żołądku zatrzymuje uczucie sytości na dłużej. Z tego względu jest polecany wszystkim pragnącym zachować szczupłą sylwetkę. Wafle ryżowe nie zawierają glutenu dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię i stosujące dietę bezglutenową. Wafle ryżowe to idealna przekąska szczególnie dla osób aktywnych. Z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo, łatwo zaspokoić nimi głód między posiłkami.
    Zobacz więcej
  • Wafle ryżowe 110g

    Wafle ryżowe wytwarzane są w 100% z naturalnego ryżu brązowego. Brązowy ryż jest niepolerowany, stąd w odróżnieniu od białego ma o wiele więcej dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości pełnego ziarna. Wafle ryżowe zawierają węglowodany złożone, które są jednym z głównych źródeł energii w żywieniu człowieka. Są również cennym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i który pęczniejąc w żołądku zatrzymuje uczucie sytości na dłużej. Z tego względu jest polecany wszystkim pragnącym zachować szczupłą sylwetkę.

    Wafle ryżowe nie zawierają glutenu dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię i stosujące dietę bezglutenową.

    Wafle ryżowe to idealna przekąska szczególnie dla osób aktywnych. Z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo, łatwo zaspokoić nimi głód między posiłkami.

     
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana Bio 500g

    Nasza Kasza gryczana bio jest wyjątkowym produktem , który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (tylko 8 minut). Efekt ten uzyskano poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia na parze pod wysokim ciśnieniem. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat. Swoje wyjątkowe walory smakowe kasza zawdzięcza przede wszystkim najwyższej jakości gryce ekologicznej. Ponadto kasza ta jest źródłem cennego błonnika pokarmowego oraz magnezu.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana Bio 4×100

    Nasza Kasza gryczana bio jest wyjątkowym produktem , który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (tylko 8 minut). Efekt ten uzyskano poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia na parze pod wysokim ciśnieniem. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat. Swoje wyjątkowe walory smakowe kasza zawdzięcza przede wszystkim najwyższej jakości gryce ekologicznej. Ponadto kasza ta jest źródłem cennego błonnika pokarmowego oraz magnezu.
    Zobacz więcej
  • Kasza jaglana 4×100

    Otrzymywana z łuskanego ziarna prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest produktem lekkostrawnym, więc nadaje się do spożycia dla wszystkich cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe dlatego jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i zapiekanek. Doskonale smakuje na słodko z owocami, bakaliami czy jogurtem.
    Zobacz więcej
  • Ciecierzyca 400 g

    Ciecierzyca nazywana także grochem włoskim była znana i uprawiana już w starożytnym Rzymie. Powszechnie stosowana była w kuchni staropolskiej, później jakby zapomniana, obecnie wraca do łask. Zawiera nieco ponad 20% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa dlatego z powodzeniem może je zastępować w diecie. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Posiada również właściwości lecznicze: łagodzi bóle głowy, oraz gardła i kaszel. Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także ze względu na dużą zawartość cynku i wit. B6 poprawiają stan włosów i skóry.

    Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek.

    Zobacz więcej
  • Fasola Jaś karłowy 500 g

    Fasola Jaś karłowy to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Nadaje się idealnie do potraw wegetariańskich jak również stanowi uzupełnienie tradycyjnej diety. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skory, włosów i paznokci. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Dzięki przyswajalnej frakcji błonnika pokarmowego usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Obecna w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację i pamięć. Posiada silne właściwości alkalizujące czyli neutralizujące nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wysoko przetworzonej. Fasola Jaś karłowy stanowi podstawę fasolki po bretońsku ale też częsty składnik dań jednogarnkowych jak zupy i gulasze. Idealnie nadaję się do past i kotletów wegetariańskich.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana prażona 500 g

    Kasza gryczana prażona Lestello jest wyjątkowym produktem, który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (około 8 minut). Efekt ten uzyskano poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia na parze pod wysokim cisnieniem. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz cennych węglowodanów złożonych zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – bogata w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego i cynku. Jest również bogata w mangan, potas i fosfor, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest cennym źródłem witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Kasza ta jest cennym źródłem magnezu, doskonale regeneruje nasz układ nerwowy dlatego zaleca się jej spożywanie dla wszystkich w okresach wzmożonego stresu. Ponieważ nie zawiera glutenu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana doskonale nadaje się zarówno do zrazów jak i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety oraz słone i słodkie zapiekanki.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana prażona
    4×100 g

    Kasza gryczana prażona Lestello jest wyjątkowym produktem, który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (około 8 minut). Efekt ten uzyskano poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia na parze pod wysokim cisnieniem. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz cennych węglowodanów złożonych zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – bogata w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego i cynku. Jest również bogata w mangan, potas i fosfor, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest cennym źródłem witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Kasza ta jest cennym źródłem magnezu, doskonale regeneruje nasz układ nerwowy dlatego zaleca się jej spożywanie dla wszystkich w okresach wzmożonego stresu. Ponieważ nie zawiera glutenu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana doskonale nadaje się zarówno do zrazów jak i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety oraz słone i słodkie zapiekanki.
    Zobacz więcej
  • Kasza jęczmienna wiejska 1 kg

    Kasza jęczmienna wiejska powstaje z obłuszczonego i pokrojonego ziarna jęczmienia, należy więc do produktów niskoprzetworzonych, stąd najbardziej wartościowych. Zawiera naturalne węglowodany złożone (skrobię), która w organizmie powoli rozkłada się na glukozę dostarczając nam energii na dłużej. Zawiera dużo błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom a pęczniejąc w żołądku sprawia, że dłużej jesteśmy nasyceni. Ponadto zawiera cenne białka roślinne oraz wiele składników mineralnych (żelazo, magnez, miedź, potas i fosfor) i witamin (głównie z grupy B). Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na stan skóry. Kasza jęczmienna stanowi podstawę udanego krupniku. Może być stosowana również jako danie główne z mięsem lub warzywami oraz jako składnik zapiekanek i farszów.
    Zobacz więcej
  • Płatki ryżowe błyskawiczne 400 g

    Płatki ryżowe otrzymywane są z ziaren ryżu poddanych działaniu pary wodnej, a następnie prasowaniu (czyli płatkowaniu). Dzięki temu procesowi czas ich przygotowania do spożycia znacznie się skraca przy zachowaniu wielu cennych wartości odżywczych. Są lekkostrawne więc polecane są szczególnie osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Są również bogatym źródłem węglowodanów.

    Stanowią doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie lub deser z mlekiem, jogurtem lub owocami. Można wykorzystywać je również do zagęszczania sosów, kremów i gulaszy.

    Zobacz więcej
  • Lestello Musli Fit Day 225g

    Musli Fit Day to idealne połączenie pełnoziarnistych płatków, nasion, owoców i zbóż ekspandowanych. Musli Fit Day o 100% wysokiej jakości składników pochodzenia naturalnego, bez sztucznych dodatków. Pełnoziarniste płatki owsiane i orkiszowe dostarczają wysokiej zawartości błonnika, a nasiona słonecznika i pestki dyni wzbogacają mieszankę w składniki mineralne i witaminy. Wyjątkowy smak i zapach musli zapewnia dodatek suszonej żurawiny i aromatycznej truskawki liofilizowanej. Musli Fit Day stanowi doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia.
    Zobacz więcej
  • Kasza jaglana Bio 4×100 g

    Otrzymywana z łuskanego ziarna prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest produktem lekkostrawnym, więc nadaje się do spożycia dla wszystkich cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe dlatego jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i zapiekanek. Doskonale smakuje na słodko z owocami, bakaliami czy jogurtem.
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 4×100 g

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej
  • Lestello Musli Crunchy Fit Day 225g

    Crunchy Fit Day to idealne połączenie pełnoziarnistych płatków owsianych poddanych procesowi prażenia, ekspandowanych: pszenicy, prosa i truskawki liofilizowanej. Wysoka zawartość pełnego ziarna owsa dostarcza mnóstwa składników odżywczych, witamin i błonnika pokarmowego. Ekspandowana pszenica w miodzie zapewnia odpowiednią słodycz mieszanki, a dopełnieniem idealnego połączenia jest aromatyczna truskawka liofilizowana. Crunchy Fit Day stanowi doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z dodatkiem mleka, jogurtu lub kefiru. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana biała 4×100 g

    Kasza gryczana biała powstaje z obłuszczonego ziarna gryki, należy więc do produktów niskoprzetworzonych, stąd najbardziej wartościowych. Ponieważ nie została poddana prażeniu cechuje ją kremowa barwa i delikatny smak i aromat. Kasza gryczana biała jest bogatym źródłem błonnika, czyli zbawiennej grupy substancji pochodzenia roślinnego, wspomagających pracę jelit, proces trawienia oraz wydalania. Zawiera również kwas foliowy, pomyślnie wpływający na układ nerwowy, pokarmowy oraz mózg. Zawartość potasu ma równie istotne znaczenie, ponieważ bierze on udział w transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek. To także niezbędny element w poprawnej pracy mięśni. Co więcej, kasza biała gryczana jest bogata również w magnez, mangan, fosfor, cynk i miedź. Dzięki tym wartościom zadba o nasz metabolizm, kondycję kości oraz układ odpornościowy. Kasza gryczana biała poleca się na obiad, lunch, a nawet deser – w formie ciasta lub babeczki.
    Zobacz więcej
  • Ryż brązowy długi 4×100 g

    Ryż brązowy zwany też naturalnym to ryż, z którego usunięto jedynie najbardziej zewnętrzną warstwę (łuskę). Nie jest on poddawany procesowi polerowania dzięki czemu zachowuje właściwości pełnoziarnistego stąd najbardziej wartościowego ryżu. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, bogatych w minerały i witaminy (szczególnie grupy B) oraz błonnik. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (55, podczas gdy dla ryżu białego wynosi on 70). Brązowy ryż wymaga dłuższego czasu gotowania w porównaniu do innych rodzajów ryżu (około 40 minut). Po ugotowaniu cechuje się lekko orzechowym posmakiem. Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm dając poczucie sytości przez długi czas. Znakomicie smakuje zarówno na słodko (z owocami, bakaliami) jak i pikantnie z mięsem lub warzywami.
    Zobacz więcej
  • Ryż parboiled długi
    4×100 g

    Ryż parboiled jest ryżem poddanym specjalnemu procesowi termicznemu, w którym pod działaniem ciśnienia i pary wodnej cenne składniki odżywcze zawarte w łusce przenikają do wnętrza ziarna. W ten sposób ryż zachowuje błonnik i witaminy, które straciłby w trakcie obłuskiwania i polerowania. Proces ten powoduje również, że ryż parboiled przybiera piękny złocisty kolor, szybko się gotuje i jego ziarna po ugotowaniu się nie sklejają. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i duszonych warzyw. Lekkie i puszyste ziarna dobrze komponują się w wykwintnych potrawach oraz jako składnik sałatek i deserów.
    Zobacz więcej
  • Kasza jęczmienna perłowa 4×100 g

    Kasza jęczmienna perłowa inaczej zwana mazurską swoją nazwę zawdzięcza procesowi obtaczania i polerowania, który nadaje ziarnom kształt perełki. Dlatego też doskonale prezentuje się na talerzu w towarzystwie nawet najbardziej wykwintnych dodatków. Jak pozostałe rodzaje kaszy jęczmiennej należy ona do grupy pełnowartościowych produktów zbożowych bogatych w błonnik, witaminy (szczególnie z grupy B) oraz składniki mineralne. Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na stan skóry. Kasza jęczmienna stanowi podstawę udanego krupniku. Może być stosowana również jako danie główne z mięsem lub warzywami oraz jako składnik zapiekanek i farszów.
    Zobacz więcej
  • Fasola czerwona 500 g

    Fasola czerwona to bogate źródło wysokowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Ze względu na duże ilości tego składnika polecana jest wegetarianom jako uzupełnienie diety. Ponadto stanowi bogate źródło witamin z gr. B głównie tiaminy poprawiającej pamięć i koncentrację. Fasola zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy oraz cynk. Roślina ma lekkostrawną skrobię. Błonnik zawarty w ziarnach fasoli daje uczucie sytości, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Obecna w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentracje i pamięć. Regularne spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola czerwona stanowi doskonały składnik dań jednogarnkowych jak zupy i gulasze. Ze względu na piękny kolor i wyrazisty smak często wykorzystywana do sałatek.
    Zobacz więcej
  • Płatki owsiane bio 400g

    Płatki owsiane ekologiczne otrzymuje się z ziaren owsa poddanych specjalnej obróbce hydrotermicznej, obłuskiwaniu i płatkowaniu. Są one bogatym źródłem przyswajalnych węglowodanów (skrobia) dających energię oraz poczucie sytości na długi czas. Ponadto zawierają łatwo przyswajalne białko oraz stosunkowo dużo błonnika regulującego pracę układu trawiennego. W błonniku zawartym w owsie znajduje się jego przyswajalna frakcja – betaglukany. Wspierają one naszą odporność oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Płatki owsiane są bogate w kompleks witamin z grupy B (B1, B6), odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Zawierają również witaminę PP i E oraz wiele mikro- i makroelementów takich jak magnez lub selen. 100% ekologiczne Płatki owsiane ekologiczne stanowią doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami. Można wykorzystać je również do przygotowania kleików, musli i ciastek.
    Zobacz więcej
  • Płatki jaglane błyskawiczne bio 300g

    Płatki jaglane błyskawiczne ekologiczne uzyskiwane są z gniecionych ziaren prosa. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów i prozdrowotnych właściwości. Płatki jaglane błyskawiczne ekologiczne są bogate w kompleks witamin z gruby B odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. 100% ekologiczne Płatki jaglane błyskawiczne ekologiczne stanowią doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami. Można wykorzystać je również do przygotowania kleików, musli i ciastek.  
    Zobacz więcej
  • Płatki gryczane jasne błyskawiczne bio 300g

    Płatki gryczane jasne błyskawiczne ekologiczne otrzymuje się z całych, gniecionych ziaren gryki poddanych specjalnej obróbce termicznej. Płatki gryczane jasne błyskawiczne są bogatym źródłem białka o wysokiej jakości odżywczej. Zawierają lizynę oraz leucynę odpowiadające przede wszystkim za pracę mózgu a także za wchłanianie wapnia, koncentrację oraz łagodzenie objawów przeziębienia oraz tryptofan – pomocny przy wytwarzany serotoniny (hormonu szczęścia) i melatoniny (hormonu odpowiadającego za zdrowy sen). Płatki gryczane  jasne błyskawiczne zawierają także witaminy B1, PP, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor oraz cynk. 100% ekologiczne Płatki gryczane jasne błyskawiczne ekologiczne stanowią doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami. Można wykorzystać je również do przygotowania kleików, musli i ciastek. Stanowią alternatywę dla płatków owsianych.
    Zobacz więcej
  • Kasza jaglana bio 500g

    Otrzymywana z łuskanego ziarna prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest produktem lekkostrawnym, więc nadaje się do spożycia dla wszystkich cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana ekologiczna zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe dlatego jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi. Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i zapiekanek. Doskonale smakuje na słodko z owocami, bakaliami czy jogurtem.
    Zobacz więcej
  • Wafle kukurydziane 46g

    Wafle kukurydziane wytwarzane w 100% z kukurydzy. Nie zawierają aromatów, dodatkowych surowców czy konserwantów.

    Wafle kukurydziane Lestello to produkt bezglutenowy o niskiej zawartości cukru. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

    Idealne jako przekąska lub baza do kanapek.

    Zobacz więcej
  • Ryż basmati długi
    4×100 g

    Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszą i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Przez znawców nazywany jest „królem ryżu”. Uprawiany jest u podnóża Himalajów w Indiach, Pakistanie i Nepalu. Specyficzne warunki klimatyczne tego obszaru nadają mu charakterystyczny i niepowtarzalny smak i aromat. Ponadto ziarna ryżu basmati są dłuższe i bardziej smukłe niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Po ugotowaniu są wyjątkowo lekkie i puszyste. Doskonale komponuje się z rybami, drobiem oraz owocami morza. Niezastąpiony w daniach egzotycznych.
    Zobacz więcej
  • Ryż basmati długi 500 g

    Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszą i najdroższą odmianę ryżu na świecie. Przez znawców nazywany jest „królem ryżu”. Uprawiany jest u podnóża Himalajów w Indiach, Pakistanie i Nepalu. Specyficzne warunki klimatyczne tego obszaru nadają mu charakterystyczny i niepowtarzalny smak i aromat. Ponadto ziarna ryżu basmati są dłuższe i bardziej smukłe niż ziarna pozostałych odmian ryżu. Po ugotowaniu są wyjątkowo lekkie i puszyste. Doskonale komponuje się z rybami, drobiem oraz owocami morza. Niezastąpiony w daniach egzotycznych.
    Zobacz więcej
  • Wafle ryżowe bio w czekoladzie deserowej 72g

    Wafle ryżowe wytwarzane są w 100% z naturalnego ryżu brązowego polane prawdziwą czekoladą. Brązowy ryż jest niepolerowany, stąd w odróżnieniu od białego ma o wiele więcej dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości pełnego ziarna. Wafle ryżowe zawierają węglowodany złożone, które są jednym z głównych źródeł energii w żywieniu człowieka. Są również cennym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Wafle ryżowe ekologiczne w czekoladzie deserowej nie zawierają glutenu dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię i stosujące dietę bezglutenową. Opakowanie zawiera 4 sztuki wafli. 100% ekologiczne Wafle ryżowe połączone ze smakiem czekolady to idealna przekąska zarówno w pracy, w domu jak i w szkole. 
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 1 kg

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej
  • Kasza manna 500 g

    Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Jedną z głównych zalet kaszy manny jest fakt, iż jest lekkostrawna, dzięki czemu jest doskonała dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego oraz stanowi składnik różnego rodzaju diet. Kasza manna zawiera tez dużą ilość skrobi, która sprawia, że dłużej czujemy się syci i najedzeni. Zawiera też wiele cennych składników odżywczych i minerałów, w tym witaminę PP, bogactwo witamin z grupy B, witaminę E, kwas foliowy, cynk, żelazo, mangan, krzem, potas. Jest doskonałym źródłem cennego dla naszego organizmu jodu. Kasza manna świetnie nadaje się na pożywne śniadanie lub lekkostrawną kolację. Może stanowić podstawę pysznych deserów oraz środek do zagęszczania zup i sosów.
    Zobacz więcej
  • Wafle gryczane bio 110g

    Wafle gryczane ekologiczne wyprodukowane w 100% z ekologicznej kaszy gryczanej. Nie zawierają aromatów, dodatkowych surowców czy konserwantów. Oprócz cennych węglowodanów złożonych zawierają dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – są bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto wafle gryczane ekologiczne zawierają sporo kwasu foliowego i cynku. Są również bogate w mangan, potas i fosfor, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest cennym źródłem witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Ponieważ nie zawiera glutenu może być stosowana w diecie bezglutenowej. 100% ekologiczne Idealne jako przekąska lub baza do kanapek.
    Zobacz więcej
  • Kasza jaglana 500 g

    Otrzymywana z łuskanego ziarna prosa, najstarszego uprawianego gatunku zboża. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, więc nadaje się do spożycia dla wszystkich cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Kasza jaglana ma właściwości wysuszające i antywirusowe dlatego jaglankę podaje się przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi.

    Ugotowana na sypko, jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs. Idealnie nadaje się do zagęszczania zup i zapiekanek. Doskonale smakuje na słodko z owocami, bakaliami czy jogurtem.

    Zobacz więcej
  • Groch łuskany żółty 500 g

    Groch żółty połówki to jedno z bardziej popularnych warzyw strączkowych. Jest źródłem pełnowartościowego i bardzo dobrze przyswajalnego białka, stąd często wykorzystywany jest w zastępstwie mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera również sporo błonnika regulującego pracę układu trawiennego. W nasionach grochu znajdziemy dużo witaminy A, C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych jak potas, wapń, fosfor czy żelazo oraz kwas foliowy.

    Obok tradycyjnych potraw, w których jest niezastąpiony (grochówka, kapusta z grochem) idealnie nadaje się do wyrobu past, pasztetów i kotletów.

    Zobacz więcej
  • Wafle gryczane 110g

    Wafle gryczane wyprodukowane w 100% z kaszy gryczanej. Nie zawierają aromatów, dodatkowych surowców czy konserwantów.

    Oprócz cennych węglowodanów złożonych zawierają dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – są bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto wafle gryczane zawierają sporo kwasu foliowego i cynku. Są również bogate w mangan, potas i fosfor, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest cennym źródłem witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Ponieważ nie zawiera glutenu może być stosowana w diecie bezglutenowej.

    Idealne jako przekąska lub baza do kanapek.

    Zobacz więcej
  • Fasola Piękny Jaś tyczny 370 g

    Fasola Jaś tyczny to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Jej regularne spożycie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg poprawiając koncentrację i pamięć. Fasola Jaś tyczny zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i A a dodatkowo fosfor, magnez, wapń i żelazo. Regularne spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Wzbogacając dietę w dania z fasoli uzupełniamy niedobory potasu i kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego, który usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Fasola Jaś tyczny stanowi podstawę fasolki po bretońsku oraz częsty składnik dań jednogarnkowych jak zupy i gulasze. Idealna do past i kotletów wegetariańskich.
    Zobacz więcej
  • Wafle ryżowe w czekoladzie deserowej 72g

    Wafle ryżowe wytwarzane są w 100% z naturalnego ryżu brązowego polane prawdziwą czekoladą. Brązowy ryż jest niepolerowany, stąd w odróżnieniu od białego ma o wiele więcej dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości pełnego ziarna. Wafle ryżowe zawierają węglowodany złożone, które są jednym z głównych źródeł energii w żywieniu człowieka. Są również cennym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego.

    Wafle ryżowe w czekoladzie deserowej nie zawierają glutenu dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię i stosujące dietę bezglutenową.

    Opakowanie zawiera 4 sztuki wafli.

    Wafle ryżowe połączone ze smakiem czekolady to idealna przekąska zarówno w pracy, w domu jak i w szkole. 

    Zobacz więcej
  • Soczewica czerwona 400 g

    W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. Dziś jest podstawą diety wegetariańskiej, gdyż ze względu na dużą zawartość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Oprócz białka zawiera również skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości. Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Ponadto soczewica ma niski indeks glikemiczny i dużą zwartość błonnika więc z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 7 minut). Różni się od niej również konsystencją po ugotowaniu i bardziej słodkawym smakiem. Idealnie nadaje się na zupę, do wyrobu past, pasztetów i farszów.
    Zobacz więcej
  • Płatki orkiszowe błyskawiczne 400G

    Płatki orkiszowe otrzymuje się z oczyszczonych ziaren orkiszu poddanych specjalnej obróbce hydrotermicznej, gnieceniu i krojeniu. Orkisz to zapomniany gatunek zboża, który zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze oraz budujące mięśnie. Jest  naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój. Zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Płatki orkiszowe dzięki bogactwu składników odżywczych wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację komórek oraz poprawia kondycję skóry i paznokci. Zawarty w nich gluten jest stosunkowo dobrze przyswajany przez osoby nietolerujące tego składnika. Są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy B, E, PP, A, wapń, magnez, fosfor, potas, magnez i selen. Idealne jako dodatek do chleba. Stanowią doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami.
    Zobacz więcej
  • Soczewica zielona 500 g

    W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. Dziś jest podstawą diety wegetariańskiej, gdyż ze względu na dużą zawartość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Oprócz białka zawiera również skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości. Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Ponadto soczewica ma niski indeks glikemiczny i dużą zwartość błonnika więc z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Zieloną soczewicę dłużej się gotuje niż czerwoną (około 15 minut). Po ugotowaniu pozostaje jednak sypka przez co świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek, farszu, jako dodatek do kasz czy ryżu.
    Zobacz więcej
  • Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

    Płatki owsiane błyskawiczne otrzymuje się z ziaren owsa poddanych specjalnej obróbce hydrotermicznej, obłuskiwaniu i płatkowaniu. Dzięki takiemu procesowi czas ich przygotowania do spożycia znacznie się skraca.

    Są one bogatym źródłem przyswajalnych węglowodanów (skrobia) dających energię oraz poczucie sytości na długi czas. Ponadto zawierają łatwo przyswajalne białko oraz stosunkowo dużo błonnika regulującego pracę układu trawiennego. W błonniku zawartym w owsie znajduje się jego przyswajalna frakcja – betaglukany. Wspierają one naszą odporność oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Płatki owsiane są bogate w kompleks witamin z grupy B (B1, B6), odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci. Zawierają również witaminę PP i E oraz wiele mikro- i makroelementów takich jak magnez lub selen.

    Płatki owsiane stanowią doskonałą propozycję na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami. Można wykorzystać je również do przygotowania kleików, muesli i ciastek.

    Zobacz więcej
  • Płatki żytnie błyskawiczne 400G

    Płatki żytnie otrzymuje się z oczyszczonych ziaren żyta poprzez zgniecenie na zimno ziaren żyta zachowując właściwości odżywcze. Płatki żytnie zawierają duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom a także obniża cholesterol we krwi, stężenie glukozy i wspomaga odchudzanie. Są bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu, manganu, cynku, fosforu, jodu i boru oraz witamin z grupy B. Płatki żytnie to doskonały składnikiem musli, dietetycznych ciasteczek i batonów zbożowych. Idealne z mlekiem, jogurtem czy kefirem.
    Zobacz więcej
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne 400 g

    Płatki jęczmienne błyskawiczne otrzymuje się z pokrojonych ziaren jęczmienia poddanych specjalnej obróbce hydrotermicznej i płatkowaniu. Dzięki takiemu procesowi czas ich przygotowania do spożycia znacznie się skraca. Właściwości drobnych, zmiażdżonych ziaren jęczmienia wykorzystywano już w dawnej medycynie do leczenia żołądka, w postaci kleików, które miały za zadanie złagodzenie uporczywych dolegliwości. Dziś również stosować je można na dolegliwości żołądkowe, niestrawność lub zaparcia. Płatki jęczmienne są dobrym źródłem białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz witamin. Zawierają niacynę, która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan naszej skóry, zaś witaminy z grupy B dbają o kondycję naszych włosów i paznokci. Zawarty w płatkach błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.

    Płatki jęczmienne stanowią doskonałą alternatywę dla innych płatków na smaczne i pożywne śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami. Można wykorzystać je również do przygotowania kleików, muesli i ciastek.

    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana biała Bio 500g

    Kasza gryczana biała powstaje z obłuszczonego ziarna gryki, należy więc do produktów niskoprzetworzonych, stąd najbardziej wartościowych. Ponieważ nie została poddana prażeniu cechuje ją kremowa barwa i delikatny smak i aromat. Kasza gryczana biała BIO jest bogatym źródłem błonnika, czyli zbawiennej grupy substancji pochodzenia roślinnego, wspomagających pracę jelit, proces trawienia oraz wydalania. Zawiera również kwas foliowy, pomyślnie wpływający na układ nerwowy, pokarmowy oraz mózg. Zawartość potasu ma równie istotne znaczenie, ponieważ bierze on udział w transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek. To także niezbędny element w poprawnej pracy mięśni. Co więcej, kasza biała gryczana BIO jest bogata również w magnez, mangan, fosfor, cynk i miedź. Dzięki tym wartościom zadba o nasz metabolizm, kondycję kości oraz układ odpornościowy. Kasza gryczana biała poleca się na obiad, lunch, a nawet deser – w formie ciasta lub babeczki.
    Zobacz więcej
  • Fasola drobna biała
    500 g

    Fasola drobna biała to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Jej regularne spożycie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg poprawiając koncentracje i pamięć. Fasola zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i A a dodatkowo fosfor, magnez, wapń i żelazo. Regularne spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Wzbogacając dietę w dania z fasoli uzupełniamy niedobory potasu i kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego, który usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Fasola drobna biała stanowi częsty dodatek do zup (minestrone, fasolowa) i sałatek. Wykorzystuje się ją również do wyrobu past, pasztetów i kotletów.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana biała 500g

    Kasza gryczana biała powstaje z obłuszczonego ziarna gryki, należy więc do produktów niskoprzetworzonych, stąd najbardziej wartościowych. Ponieważ nie została poddana prażeniu cechuje ją kremowa barwa i delikatny smak i aromat. Kasza gryczana biała jest bogatym źródłem błonnika, czyli zbawiennej grupy substancji pochodzenia roślinnego, wspomagających pracę jelit, proces trawienia oraz wydalania. Zawiera również kwas foliowy, pomyślnie wpływający na układ nerwowy, pokarmowy oraz mózg. Zawartość potasu ma równie istotne znaczenie, ponieważ bierze on udział w transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek. To także niezbędny element w poprawnej pracy mięśni. Co więcej, kasza biała gryczana jest bogata również w magnez, mangan, fosfor, cynk i miedź. Dzięki tym wartościom zadba o nasz metabolizm, kondycję kości oraz układ odpornościowy. Kasza gryczana biała poleca się na obiad, lunch, a nawet deser – w formie ciasta lub babeczki.
    Zobacz więcej
  • Kasza jęczmienna wiejska 2,5 kg

    Kasza jęczmienna wiejska powstaje z obłuszczonego i pokrojonego ziarna jęczmienia, należy więc do produktów niskoprzetworzonych, stąd najbardziej wartościowych. Zawiera naturalne węglowodany złożone (skrobię), która w organizmie powoli rozkłada się na glukozę dostarczając nam energii na dłużej. Zawiera dużo błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom a pęczniejąc w żołądku sprawia, że dłużej jesteśmy nasyceni. Ponadto zawiera cenne białka roślinne oraz wiele składników mineralnych (żelazo, magnez, miedź, potas i fosfor) i witamin (głównie z grupy B). Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na stan skóry. Kasza jęczmienna stanowi podstawę udanego krupniku. Może być stosowana również jako danie główne z mięsem lub warzywami oraz jako składnik zapiekanek i farszów.
    Zobacz więcej
  • Groch łuskany żółty 2,5 kg

    Groch żółty połówki to jedno z bardziej popularnych warzyw strączkowych. Jest źródłem pełnowartościowego i bardzo dobrze przyswajalnego białka, stąd często wykorzystywany jest w zastępstwie mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera również sporo błonnika regulującego pracę układu trawiennego. W nasionach grochu znajdziemy dużo witaminy A, C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych jak potas, wapń, fosfor czy żelazo oraz kwas foliowy. Obok tradycyjnych potraw, w których jest niezastąpiony (grochówka, kapusta z grochem) idealnie nadaje się do wyrobu past, pasztetów i kotletów.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana prażona
    2,5 kg

    Kasza gryczana prażona Lestello jest wyjątkowym produktem, który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (8-10 minut). Efekt ten uzyskano poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia na parze pod wysokim cisnieniem. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz cennych węglowodanów złożonych zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – bogata w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego i cynku. Jest również bogata w mangan, potas i fosfor, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest cennym źródłem witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Kasza ta jest cennym źródłem magnezu, doskonale regeneruje nasz układ nerwowy dlatego zaleca się jej spożywanie dla wszystkich w okresach wzmożonego stresu. Ponieważ nie zawiera glutenu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana doskonale nadaje się zarówno do zrazów jak i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety oraz słone i słodkie zapiekanki.
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 2,5 kg

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej
  • Fasola Piękny Jaś karłowy 2,5 kg

    Fasola Jaś karłowy to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Nadaje się idealnie do potraw wegetariańskich jak również stanowi uzupełnienie tradycyjnej diety. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skory, włosów i paznokci . Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Dzięki przyswajalnej frakcji błonnika pokarmowego usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Obecna w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację i pamięć. Posiada silne właściwości alkalizujące czyli neutralizujące nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wysoko przetworzonej. Fasola Jaś karłowy stanowi podstawę fasolki po bretońsku ale też częsty składnik dań jednogarnkowych jak zupy i gulasze. Idealnie nadaję się do past i kotletów wegetariańskich.
    Zobacz więcej
  • Fasola drobna biała 2,5 kg

    Fasola drobna biała to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Jej regularne spożycie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg poprawiając koncentracje i pamięć. Fasola zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i A a dodatkowo fosfor, magnez, wapń i żelazo. Regularne spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Wzbogacając dietę w dania z fasoli uzupełniamy niedobory potasu i kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego, który usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Fasola drobna biała stanowi częsty dodatek do zup (minestrone, fasolowa) i sałatek. Wykorzystuje się ją również do wyrobu past, pasztetów i kotletów.
    Zobacz więcej
  • Kasza jęczmienna wiejska 5 kg

    Kasza jęczmienna wiejska powstaje z obłuszczonego i pokrojonego ziarna jęczmienia, należy więc do produktów niskoprzetworzonych, stąd najbardziej wartościowych. Zawiera naturalne węglowodany złożone (skrobię), która w organizmie powoli rozkłada się na glukozę dostarczając nam energii na dłużej. Zawiera dużo błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom a pęczniejąc w żołądku sprawia, że dłużej jesteśmy nasyceni. Ponadto zawiera cenne białka roślinne oraz wiele składników mineralnych (żelazo, magnez, miedź, potas i fosfor) i witamin (głównie z grupy B). Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością niacyny, czyli witaminy PP, która ma duży wpływ na stan skóry. Kasza jęczmienna stanowi podstawę udanego krupniku. Może być stosowana również jako danie główne z mięsem lub warzywami oraz jako składnik zapiekanek i farszów.
    Zobacz więcej
  • Kasza gryczana prażona 5 kg

    Kasza gryczana prażona Lestello jest wyjątkowym produktem, który charakteryzuje się krótkim czasem gotowania (8-10 minut). Efekt ten uzyskano poddając grykę specjalnemu procesowi prażenia na parze pod wysokim cisnieniem. Proces ten nadaje kaszy piękną brunatno-brązową barwę oraz wyrazisty i niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz cennych węglowodanów złożonych zawiera dużo białka o wysokiej wartości odżywczej – bogata w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego i cynku. Jest również bogata w mangan, potas i fosfor, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować. Jest cennym źródłem witaminy P, zwanej rutyną, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Kasza ta jest cennym źródłem magnezu, doskonale regeneruje nasz układ nerwowy dlatego zaleca się jej spożywanie dla wszystkich w okresach wzmożonego stresu. Ponieważ nie zawiera glutenu może być stosowana w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana doskonale nadaje się zarówno do zrazów jak i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety oraz słone i słodkie zapiekanki.
    Zobacz więcej
  • Groch łuskany żółty 5 kg

    Groch żółty połówki to jedno z bardziej popularnych warzyw strączkowych. Jest źródłem pełnowartościowego i bardzo dobrze przyswajalnego białka, stąd często wykorzystywany jest w zastępstwie mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera również sporo błonnika regulującego pracę układu trawiennego. W nasionach grochu znajdziemy dużo witaminy A, C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych jak potas, wapń, fosfor czy żelazo oraz kwas foliowy. Obok tradycyjnych potraw, w których jest niezastąpiony (grochówka, kapusta z grochem) idealnie nadaje się do wyrobu past, pasztetów i kotletów.
    Zobacz więcej
  • Fasola Piękny Jaś karłowy 5 kg

    Fasola Jaś karłowy to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Nadaje się idealnie do potraw wegetariańskich jak również stanowi uzupełnienie tradycyjnej diety. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skory, włosów i paznokci . Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. Dzięki przyswajalnej frakcji błonnika pokarmowego usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Obecna w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację i pamięć. Posiada silne właściwości alkalizujące czyli neutralizujące nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wysoko przetworzonej. Fasola Jaś karłowy stanowi podstawę fasolki po bretońsku ale też częsty składnik dań jednogarnkowych jak zupy i gulasze. Idealnie nadaję się do past i kotletów wegetariańskich.
    Zobacz więcej
  • Fasola drobna biała 5 kg

    Fasola drobna biała to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Jej regularne spożycie wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg poprawiając koncentracje i pamięć. Fasola zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i A a dodatkowo fosfor, magnez, wapń i żelazo. Regularne spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Wzbogacając dietę w dania z fasoli uzupełniamy niedobory potasu i kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego, który usuwa z organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Fasola drobna biała stanowi częsty dodatek do zup (minestrone, fasolowa) i sałatek. Wykorzystuje się ją również do wyrobu past, pasztetów i kotletów.
    Zobacz więcej
  • Ryż biały długi 5 kg

    Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
    Zobacz więcej